Type zonnepanelen
In de wereld van de zonnepanelen zien we verschillende typen zonnepanelen. Grofweg heb je Poly of Mono zonnecellen, en voor speciale situaties is er nog dunne film.
De markt word momenteel overheerst door zonnepanelen met mono zonnecellen, hiervan is de ontwikkeling het grootst en de degradatie het laagst, deze worden dan ook het meest verkocht.
Wij hebben ervoor gekozen alleen zonnepanelen met mono zonnecellen aan te beiden omdat deze over het algemeen meer kunnen opwekken per paneel en er een grotere beschikbaarheid is van deze panelen.
Full black / blauw
“vroeger” waren de panelen blauw en hadden die een grijze rand. Niet echt mooi om op je dak te leggen! Vandaag de dag zijn de cellen in de panelen minstens donkerblauw en worden de meeste panelen uitgevoerd met een zwarte rand. Op de particuliere markt word bijna altijd gewerkt met volledig zwarte panelen, omdat dat visueel het beste oogt.
Om een beter rendement uit de panelen te kunnen halen zijn er ook panelen met een witte folie aan de achterkant, wat ervoor zorgt dat de temperatuur op zomerse dagen minder hoog oploopt. Bij hoge temperaturen gaat het rendement van de panelen naar beneden. Nadeel hiervan is dat er aan de zichtzijde witte lijnen te zien zijn. Wel zijn deze panelen ideaal voor een plat dak opstelling waar je er niet de gehele dag naar kijkt.
Glas glas/ folie
Er zijn panelen op de markt met glas/glas en glas/folie. Dit houdt in welke materialen gebruikt zijn voor de voor en achterzijde. Glas/glas panelen worden vaak verkocht als “niet brandbaar” en glas/folie panelen zijn een stuk goedkoper met een groter assortiment.
Wat is een serie of parallelschakeling?
Een serie van zonnepanelen heet een string. Het zijn een aantal zonnepanelen die stuk voor stuk met elkaar verbonden zijn via de plus op de min op de panelen (zie afbeelding). Zo vormen ze samen een grote kring. Dit ken je misschien van bijvoorbeeld kerstlampjes of batterijen in een afstandsbediening. De stroom loopt door de gehele kring naar de omvormer toe. In de omvormer wordt van gelijkspanning wisselspanning gemaakt. Daarna wordt de stroom via je meterkast aan je stroomnet gegeven.
Bij een parallelschakeling worden de zonnepanelen aast elkaar aangesloten. De plussen worden op de plussen aangesloten en de minnen op de minnen. Ieder zonnepaneel wordt daarnaast voorzien van een micro-omvormer. Deze werkt hetzelfde als een omvormer van een serie-geschakeld-zonnestroomsysteem, maar dan alleen voor het betreffende zonnepaneel. Hierdoor ontstaat er geen stroomkring maar levert ieder zonnepaneel zijn eigen stroom aan de meterkast van de woning.
Voordelen van een serieschakeling
Voordeliger in prijs
Het grootste voordeel van een serieschakeling zijn de relatief lage kosten ten opzichte van parallelschakeling of optimizers. Omdat er minder onderdelen nodig zijn, zijn de kosten een stuk lager. Meer onderdelen betekent ook meer onderhoud, dus ook op de lange termijn is een serie geschakeld zonnestroomsysteem een stuk kosten-efficiënter.
Daarnaast heeft een serie geschakeld-systeem een hogere spanning. Wanneer er bijvoorbeeld 15 zonnepanelen aan elkaar geschakeld worden is de spanning circa 500 volt. Het voordeel van een hoge spanning is tweeledig.
Minder verlies
Alle onderdelen van de zonnepanelen, zoals cellen, kabels en connectoren, hebben een weerstand. Weerstand betekent verlies van warmte. Bij een hogere spanning wordt eigenlijk de doorvoersnelheid verhoogd.
Makkelijker omzetten naar 230 volt wisselspanning
Uiteindelijk willen we de energie van de zonnepanelen ook in huis kunnen gebruiken. In huis gebruiken we 230 volt wisselspanning. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkspanning wordt omgezet in wisselspanning. Bij een serieschakeling gaat dit proces veel efficiënter omdat er minder individuele onderdelen zijn die stroom en warmte verliezen.
Voordelen van parallelschakeling en optimizers bij een serieschakeling is de ketting zo sterk als de zwakste schakel
Als een zonnepanelen minder stroom oplevert dan de andere panelen zal de gehele keten minder goed presteren. Levert het ene paneel bijvoorbeeld 400 kWh aan stroom en het andere paneel slechts 370 kWh, dan zullen beide panelen in een serieschakeling uiteindelijk 370 kWh stroom leveren. Bij een parallelschakeling heb je dit probleem niet. Omdat ieder paneel individueel stroom levert aan het net beïnvloeden de panelen elkaars opwekcapaciteit niet. Dit voordeel is vooral goed te benutten voor kleine zonnestroomsystemen van 6 panelen of minder.
Schaduwinval
Daarnaast werkt een parallel geschakeld systeem ook erg goed in situaties met veel schaduwval of wanneer de zonnepanelen op verschillende dakvlakken liggen.
De voordelen van serieschakeling en parallelschakeling gelden ook voor power optimizers
Een systeem met poweroptimizers heeft eigenlijk het beste van beide werelden. Je hebt wel het schaalvoordeel van een serieschakeling, maar de voordelen van een parallelgeschakeld systeem. Ook in situaties met veel schaduwval of verschillende dakvlakken is het gebruik van optimizers uitermate geschikt. Het grote nadeel van zowel parallelschakeling als poweroptimizers is dat ze een stuk duurder zijn dan een seriegeschakeld systeem. Daarnaast hebben beide systemen meer kans op onderhoud nodig omdat ze uit meer onderdelen bestaan.